Kreupelheidsonderzoek
Wanneer een paard onregelmatig of kreupel loopt dan kan dit veroorzaakt zijn door overbelasting, een blessure, een trap van een ander paard, het raken van een sprong etc. De klachten kunnen ook ontstaan doordat het paard hoog in het voer of in het werk staat. Maar ook weidepaarden die de hele dag buiten lopen, kunnen last krijgen van blessures zoals een zoolzweer, hoefzweer, hoefbevangenheid (zie laatste alinea), spierpijn, overbelasting, een peesbeschadiging of gewrichtsslijtage.
Hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid is een zeer pijnlijke ontsteking van de hoef. Door deze ontsteking kan uiteindelijk het hoefbeen kantelen. Hierdoor komt er meer druk op de punt van het hoefbeen, wat erg pijnlijk is voor het paard. Acute hoefbevangenheid komt met name voor aan de voorbenen. Dit uit zich in een kortere, stekende en minder vlotte pas, het zogenaamd ‘op eieren lopen’, van standbeen wisselen en een onderstandige stand bij stilstand. Bij ernstige hoefbevangenheid of bij aantasting van alle vier de benen, liggen de paarden veel. Met behulp van rontgenfoto’s kan de mate van kanteling van het hoefbeen en de mate van het zinken richting de zool worden beoordeeld. Dit is van belang voor de prognose en als hulp voor de smid voor het maken van passend aangepast beslag. Als paarden eenmaal een aanval van hoefbevangenheid hebben gehad, blijven ze hun leven lang gevoelig voor een nieuwe aanval. Door het behandelen van onderliggende ziektes zoals PPID/Cushing en IR (insulineresistentie) en door het geven van voldoende beweging en een aangepast rantsoen met beperkt tot geen weidegang, kunnen deze recidieven zoveel mogelijk worden voorkomen.
Behandeling
Om de klachten goed te kunnen behandelen is het in de eerste plaats belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Daarom dient het paard nauwkeurig onderzocht te worden. Een eerste eenvoudig kreupelheidonderzoek kan aan huis gebeuren. Tevens is er de mogelijkheid voor het nemen van enkele rontgenfoto’s aan huis mbt digitale mobiele rontgenapparatuur. Een meer uitgebreid en gecompliceerd kreupelheidonderzoek kan vaak beter plaatsvinden op de kliniek. Daarvoor werken wij evt. samen met Paardenkliniek de Veluwe te Heerde. Waar de klachten vandaan komen, wordt bepaald door het paard goed te observeren in stap en in draf, op harde en zachte bodem, op de rechte lijn en op de volte. Hierna volgen buigproeven om eventuele gevoeligheden in het gewricht of de ondervoet te ontdekken. Ook kunnen we met een geleidingsanesthesie, door het verdoven van de zenuw die naar het pijnlijke gebied loopt, kijken waar de pijn zich bevindt. Van het pijnlijke gebied kunnen vervolgens extra foto’s of een echo gemaakt worden, om zo tot een diagnose te kunnen komen.In overleg met de eigenaar wordt vervolgens een therapie of revalidatie traject gestart.